Денис Богуш, керівник телеканалу "Крокус" дав ексклюзивне інтерв'ю білоцерківському виданню "Тиждень"

Денис Богуш, керівник телеканалу "Крокус" дав ексклюзивне інтерв'ю білоцерківському виданню "Тиждень"

2018 06 14

Денисе Олександровичу, ви знана людина не лише в Україні, відомий політтехнолог. Як так сталося, що ви очолили «Крокус»?

– Вдало провів переговори з попереднім власником ТОВ «ТРК «Крокус-1» і прийняв рішення, що телеканал – хороший спосіб відкрити нову сторінку у моєму житті та спробувати розвити цей бізнес в дуже відомому для мене місті.

До речі, окрім того, що я політтехнолог, я ще й дипломований лікар-невропатолог, займаюся бойовими мистецтвами, маю власну систему самовдосконалення тощо. Зараз пробую себе в якості керівника міжнародного проекту «Козак-характерник».

Тобто можна сказати, що Біла Церква для вас знайоме місто?

– Цілком справедливо. З Білою Церквою мене багато що пов’язує. Хоча б те, що тут мешкали мої родичі. Відразу після війни у місті розташувалася десантна дивізія, у складі якої був мій рідний дід, який до речі, керував контррозвідкою. В дев’яності роки я їздив в Білу Церкву сім років навчатися лікувальним практикам і бойовим мистецтвам.

Крім того, це моє особисте місце сили, яке надихає працювати та творити. Тому я органічно взяв розвивати телеканал «Крокус», тому що я знаю місто і знаю, що я хочу від телеканалу.

Телебачення входить у сферу ваших зацікавленостей чи це нова тема?

– Я займаюся політтехнологіями з 2000 року. На нашому рахунку величезна кількість проектів. Я знімав багато кліпів і фільм «Громадянські вчинки змінюють історію», робили багато друкованої продукції, працювали з центральними і регіональними телеканалами, навіть сам знімався у художньому фільмі.

Тому свій телеканал – це інший рівень моєї роботи та можливостей.

Зараз відеокартинка є найсильнішим інструментом впливу, і телебачення в майбутньому нікуди не зникне. Тому той, хто вміє виробляти якісну відеопродукцію, може бути конкурентоздатним на ринку не лише України, а й світу. Маючи телеканал в своєму розпорядженні, я можу поекспериментувати з виробництвом відеоконтенту. І це вже у нас виходить – хто дивиться наш телеканал, може побачити позитивні зміни.

 Ми розробили слоган телеканалу «Відчуй життя міста» і відповідно зробимо так, щоб ті, хто дивиться наш телеканал, відчували всі важливі події та цікавинки, які відбуваються.

Що за цей час змінилося на телеканалі?

– Ми почали з оновлення приміщення, закупили нове обладнання, оновили формат, змінили логотип каналу – осучаснили його. Взяли нових людей у команду. Нашим супердосягненням на сьогодні вважаю оновлений блок новин: ролики з місць подій, журналістські розслідування тощо відпрацьовані на рівні центральних телеканалів. Звичайно, ми йшли до цього поступово, проте приблизно за півроку напруженої роботи дало свій результат.

Раніше блок новин на телеканалі виходив у суботу і неділю, їх робили один раз на тиждень і крутили те саме протягом 7 днів. Усе інше – прямі трансляції будь-чого, аби лише заповнити ефір, плюс сила-силенна старих фільмів. Звичайно, були люди, які дивилися і це, проте світ не стоїть на місці і сьогодні телеглядач хоче бачити місцеві новини, водночас якісно зроблені, на гостру тематику, щоб мешканці могли почути відповіді на власні запитання, розуміти, що відбувається в місті, чим воно живе, які має проблеми і як вони вирішуються, якщо вирішуються взагалі. І наше завдання вказати на них – бути на вістрі проблем. І щоб глядач, який сидить перед телевізором або комп’ютером не відчував різницю, коли натискає на кнопки пульту і перебирає канали: «Інтер», «1+1», «Крокус», «СТБ» тощо.

До речі, регіональний телеканал завжди має свою нішу на медіа-ринку, інше питання, наскільки йому довіряють і наскільки він якісний. Ми сьогодні робимо цікаві та гострі новини. Хочу сказати, що наразі новини телеканалу «Крокус» дивиться близько третини населення Білої Церкви. Нещодавно і губернатор Київщини Олександр Горган сказав, що дивиться наш канал.

Звідки така інформація, проводили аналітику?

– Так, це наша статистика, і є позитивна динаміка. Нас дивляться все більше, тому що ми розширюємо можливості за рахунок Інтернету – охоплюємо більш молоду аудиторію.

Наприклад, наш сюжет про браконьєрів мав 180 тис. переглядів у Фейсбук. Хай це і не всі білоцерківці серед тих, хто переглянув відео, проте їхня кількість переважна. Відео про студента БНАУ, який врятував двох хлопчиків, нараховує більше 45 тис. переглядів. Отже, у нас в Інтернеті теж значна частка глядацької аудиторії.

І сьогодні ми беремо участь у різних конкурсах телерадіомовників, щоб розширити мовлення і на район. Я сподіваюся, це також стане можливим.

Наразі працюєте над якісним контентом, що уже зроблено?

– У нас з’явилися нові телепередачі, наприклад, «Тиждень із Володимиром Пастушенком», новий формат «Голос народу» (Vox Populi), «За робочим столом», «Білоцерківське Надвечір’я», «Висока мода». Працюємо над новим цікавим проектом, пов’язаним із національними традиціями, етникою, на черзі передача про кіно, про успішних бізнесменів міста, астрологічний прогноз тощо. Тобто ми хочемо робити багато різнопланового матеріалу, щоб бути цікавими телеглядачам.

Також ми вже виходимо на міжнародний рівень, наприклад, я запросив на «Крокус» Міжнародний інтернет-кінофестиваль Independent Star, все було з червоною доріжкою, що взагалі незвично для міста! І це вийшло! Незабаром плануємо подібний фест мультфільмів, «Крокус» буде партнером і зможе запропонувати телеглядачам 6 годин цікавих мультфільмів.

Яким ви бачите телеканал «Крокус» у майбутньому?

– Нині ми створили на телеканалі «Крокус» сучасний медіа-центр, де можна робити прес-конференції, мультимедійні презентації, круглі столи, різні події.

Ми хочемо залучити місцевий актив, політиків, просто цікавих людей, громадських активістів, щоб вони ділилися тут з громадою власними новинами. Також хочемо створити своєрідний центр новин, щоб усі новини міста надходили саме сюди, щоб ми були найоперативнішими у цій сфері.

Є задумка зробити хороший продакшн (відеовиробництво), ми вже робили рекламні ролики для Independent Star. Подібні ролики можна робити на замовлення, і не лише для Білої Церкви. А ще потрібно капіталізувати канал, щоб підприємці були зацікавлені рекламувати саме у нас, а бачила цю рекламу значна кількість глядачів. Це дасть можливість залучити кошти і цікавих людей зокрема.

До слова, у нас уже є досить солідні рекламодавці, які нам довіряють, і я дуже вдячний їм за співпрацю.

Також є задумка зробити продакшн загальнонаціонального проекту про козака-характерника, щоб популяризувати цього героя. Я навіть вбачаю у цьому власну місію. Цей проект – можна сказати, поклик мого серця і душі.

Сьогодні ми працюємо ще й над тим, щоб зробити он-лайн «Крокус» в Інтернеті, щоб будь-яка людина могла цілодобово бачити, що у нас на каналі відбувається як в комп’ютері, так і по мобільному телефону. Так ми не будемо обмежені межами міста, нас можна буде побачити у будь-якій точці світу.

Для розвитку каналу потрібні кваліфіковані кадри, як з ними?

– Нині на «Крокусі» працюють деякі фахівці з Києва. Але є потужна команда місцевих спеціалістів, яка має достатньо високий рівень. Нині ми в пошуках ведучих програм і монтажерів, щоб робити ще кращим телепродукт.

А можна сказати, що розвиток каналу дасть поштовх до розвитку всього міста?

– Звичайно. Телеканал може бути потужним інструментом для поліпшення іміджу Білої Церкви, залучення сюди туристів, інвесторів і високопрофесійних спеціалістів. А також може стати інноваційною точкою привернення уваги та капіталів.

Візьмемо до прикладу Канни, типове провінційне містечко, у якому вирішили зробити конкурентоспроможний кінофестиваль. Це дало поштовх до розвитку усіх сфер туристичного бізнесу і суміжних із ним. Навіть і в Україні є маса подібних прикладів – Кропивницький (Кіровоград), який із депресивного регіону став відомим на всю Україну як танцювальна столиця.

Більше того, у Білій Церкві вже є індустріальний парк, це в усьому сучасному світі – майданчик для швидкого розгортання потужної кількості виробництв, тобто приплив коштів, кваліфікованих кадрів, нові робочі місця, в результаті – економічний розвиток. Проте для цього необхідний хороший інвестиційний клімат, зацікавленість влади, належні умови: без корупції та крадіжок тощо. Зараз ми дивимось, як веде себе місцева влада і розуміємо, чому нині не дуже заходять інвестори.

Можна говорити про те, що телеканал як ЗМІ у місті набуває функцій «четвертої влади»?

– ЗМІ, яке дуже толерантне до влади, ніколи не може претендувати на звання «четвертої влади». Уславлення влади – це взагалі не функція медіа. Сила ЗМІ полягає у тому, що вони тримають місцеву владу в напрузі, контролюють те, що відбувається навколо, можуть впливати на ухвалення рішень, особливо як розподіляються кошти громади, ресурси та функції. Якщо медіа таке, воно може претендувати на звання четвертої влади, в іншому випадку – ні. Особливо це актуально сьогодні, коли після реформи децентралізації у місцевої влади коштів в рази більше, ніж у попередньої.

На сьогодні місцева влада не є відкритою для громади і ховається від журналістів, а мер міста взагалі не дає прес-конференції. І впливати на цю ситуацію ми можемо і повинні всі разом.

Як оцінити намагання міської влади створити власний телеканал?

– Влада ніколи не буде сама себе критикувати! Це може бути бажанням маніпулювати думкою громади міста. Сьогодні у влади міста є всі можливості, щоб доносити власну позицію, і ми завжди готові подавати інформацію з різних сторін і бути об’єктивними. Проте, на жаль, влада не бажає співпрацювати з нами, тому що не бажає нести відповідальність за власні рішення і відповідати на болючі та гострі для громади міста питання. Тому, я думаю, що витрачати кошти місцевої громади потрібно на вирішення більш важливих проблем міста, а не створювати ще один підконтрольний владі міста медіаресурс для вихваляння та піару місцевих чиновників. Проблеми таким чином не вирішаться жодним чином.